Pages

Tuesday, August 2, 2011

.:10 bahasa utama dunia:.

assalamualaikum..
hallo...
hoi2.... 

korang suke bercakap2??
bagi korang la bahasa apa yg paling mudah dituturkan?
bahasa melayu?? bagi kite org melayu ni senang r nk ckp bahasa sendiri kan.
tp tahukah korang sume yg bahasa melayu/bahasa indonesia adalah bahasa yg rumit.
ia menduduki tmpat ke-3 asia dan 26 dunia bagi tahap kerumitan dlm tatabahasa..
FUYYOOO!!!! kire hbt r kite sume..blajar bhasa yg sukar..kih3..

pepun meh kite tgok carta top 10 kite, let's go bebeh!

10. Bahasa perancis
bahasa perancis terkenal dengan bahasa paling romantik dunia. erkkk..yeke...
romantik2 pun aku bukannye paham bahasa diorang..haha

romantik sgt ke bangunan ni? x paham aku

9) bahasa banggali
bila sebut je bahasa ni aku terus ingt kat dayah jamaludin (yayah)..
haha..
bahasa banggali ni bahasa rasmi untuk negara bangladesh. (dgr tu yayah)
bangladesh sebuah negara yg kecil.
tp mempunyai ramai penduduk.
sebahagian penduduknye dah merantau di Malaysia.
salah satunye yayah..yes2!!!
bahasa sapaan bagi bahasa baggali ialah "Ei je"
"Ei je yayah"

cari2..mane yayah..haha
p/s: dayah jamaludin..jgn marah yer

8) bahasa portugal
eh2...portugal...
christiano ronaldo ade kt sini kan..kan2??
tp aku bukan minat sgt pun kt die..
ma aku yg minat..
ma aku ckp, muka abah aku cm ronaldo..
ma aku ni kena serang demam panas ke ape..(hehe..gurau je ma)
muka abah aku cm david archuleta la..

padan muka ang..lalala~~

7) bahasa indonesia/melayu
bahasa kite weh..
bahasa melayu ngan indonesia agak sama dr segi penggunaan tatabahasanya
sebab kite ni rumpun melayu.
so, berbanggalah kite..
hidup berjiran, kena tolong menolong.
*aku x suke senetron indonesia..tolong r..

6) bahasa rusia
aku rase bahasa die pelik..
mencabar!
susah nak sebut..
sape nk g rusia??
angkat ketiak.

negara die sejukkkkkkk..

5) bahasa arab
bahasa ni aku reti cket2..
kaifahaluka/ki?
ana bikhair...hehe...pandai x? pndai kan?
alhamdulillah..bahasa Al-quran kite masuk dalam senarai.

indahnye bahasa arab..=)

4) bahasa sepanyol
bahasa ni aku pernah belajar.
best gler kot belajar bahasa sepanyol ni..FUN!
tp aku blaja skerat jln je..
klu x memg tgok tlnvela xpyh bc subtitle la..haha..
miammor!

3) bahasa hindi
ni yg aku pelik, nape x letak bahasa india?
ha...jeng2.. kt negara india ade byk bahasa kot..
tp dr pembacaan aku la, mereka lebih suka berbahasa inggeris..
patut r dengar bintang bolywood ckp kejap bi kejap2 hindi..
tp lagu diorg memg best r...

aku memg peminat setia amir khan..filem die lain dr yg lain

2) bahasa inggeris
oh dekat 20 tahun belajar tp x mahir2 smpai ke sudah..
hahaha..hadoih!
cian kt aku nii
tp naim die mhir...chat ngan org memg pakai bi je...
hebat r naim..hbt r...


1) bahasa mandirin
memg x nafikan bahasa ni bukan bahasa antarabangsa
tp paling banyak digunakan dlm perckapan harian
tgok r rakyat diorg..berbilion2...
fuh ramai 2...
org ckp, bahasa mandirin ni senag nk ckp tp susah nk tulis.
betul ke??
hanya jauhara mengenal maniam..haha

limau mandirin sedap...hehe

*penat2!!! penat aku nk update blog ni..
dah la entry panjang nk mampus..hoho~~
sumber: http://hanputra.blogspot.com/2011/03/10-bahasa-utama-dunia.html

3 comments:

  1. eh buka ke ko dah mahir?kan2???

    ReplyDelete
  2. nape korea xde.. hahaha.. hebat malaysia lagi lah.. hahaha

    ReplyDelete